Zase som to posral, alebo na čo je dobrý mentálny tréning :)

Napísal(a) Juraj Pavelek v pondelok, 07 august 2017. Počet prečítaní: 7714

Zase som to posral, alebo na čo je dobrý mentálny tréning :)

opred sa vám všetkým ospravedlňujem za vulgárnejší nadpis, ale povedzme si to na rovinu, upútal ;). V mojich článkoch sa čo to dozvieš o tom, čo je to mentálny tréning a aký je jeho význam. Asi začnem najskôr tým, ako som sa dostal k mentálnemu tréningu. Bolo to vďaka mojej zvedavosti. Áno, viem, vraví sa, že kto je zvedavý, bude skoro starý, ale ja si myslím pravý opak. Ten kto je správne zvedavý, veľa sa naučí a mozog aspoň nezlenivie. No ale nezahovárajme. K mentálnemu tréningu som sa dopracoval vlastne celkom prirodzene. Určite to poznáš aj ty sám. Trénuješ, trénuješ na tréningu ti to všetko ide ako po masle, prídeš na súťaž a...

Ráno. Práve si sa zobudil a ty vieš, že dnes je ten deň, kedy všetkým ukážeš čo si natrénoval. Ale zrazu začneš pociťovať ten zvláštny pocit v žalúdku. Popri tom, ako sa balíš a upravuješ sa na súťaž, začnú sa ti v hlave hmýriť rôzne myšlienky. Ako dnes zatancujem? Dúfam že to nepokazím. Čo si bude myslieť o mne tréner keď to pokazím. Dúfam že ho nesklamem veď sme toľko trénovali. Zrazu zisťuješ, že máš akosi chladnejšie dlane a začínajú sa ti aj potiť. Dorazil si na súťaž ideš si zaplatiť štartovné a zisťuješ, kto všetko prišiel na súťaž. Ach je tu aj Tomáš, ten ma minule porazil. Je to veľmi silný súper. A okrem neho je tu aj Igor a Peťo. Ach to bude dnes veľmi náročné. Ani nevieš ako a tvoje srdce bije oveľa rýchlejšie ako normálne. Berieš si partnera/partnerku a idete sa roztancovať a už na roztancovaní zisťuješ, že sa ti niektoré veci netancujú dobre. Začínaš byť nervózny a ako prvé ťa napadne zvaliť to na partnera/partnerku. Nálada na tanec je mizerná a chceš to mať čím skôr za sebou. No a keď zbadáš tú porotu a divákov... 

Súťaž opäť dopadla mizerne. Ako je to sakra možné? Veď som na sebe makal ako blázon! Ako je to možné, že veci ktoré viem zatancovať na tréningu, mi zrazu nejdú? Pomôže mi keď budem trénovať ešte tvrdšie a usilovnejšie? Čo ak nie? Toto boli presne tie otázky ktoré ma nasmerovali na mentálny tréning. Vďaka mentálnemu tréningu som zistil, že je to kvôli nezvládnutému stresu. (Tak som sa tejto téme začal venovať intenzívnejšie a začal som študovať v Prahe psychoterapiu, hypnoterapiu a systemickú terapiu. Momentálne sa pripravujem na diaľkové štúdium v americkom športovom inštitúte pre mentálny tréning). No a práve mentálny tréning ti vie pomôcť, aby si to na súťaži zvládol čo najlepšie. Úspešný mentálny tréning je záležitosťou niekoľkých mesiacov. Má svoju presnú postupnosť a šije sa klientovi priamo na mieru, aj keď sme všetci ľudia, aj tak sme rozdielni. Mentálny tréning ťa naučí, ako si vybudovať väčšiu sebadôveru. Naučí ťa viac o tvojom fungovaní a ako zvládať tie najnáročnejšie situácie v tvojom živote, nielen v tanci. Niečo viac o tejto téme už v nasledujúcom článku.

Ak máš nejaké skúsenosti s mentálnou prípravou, pokojne sa s nami o ne podeľ v komentároch.

V prípade záujmu o konzultáciu mi môžeš zaslať mail na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. budem sa na teba tešiť.

Prajem všetkým krásny slnečný deň.

 

Juraj Pavelek

Mentálny tréner a tréner štandardných tancov

O autorovi

Juraj Pavelek

Juraj Pavelek

Som trénerom štandardných tancov v tanečnej škole SUN DANCE ACADEMY kde som vychoval od prvých krokov majstrov a finalistov Majstrovstiev Slovenska a 8. pár na svete v 10 tancoch. Okrem toho sa špecializujem na mentálnu prípravu špičkových športovcov. Okrem tanečných párov ako mentálny kouč spolupracujem aj s čerstvými majstrami Slovenska v šerme (kord).

Napísať komentár

Komentujete ako hosť.

Vyhľadávanie

Kalendár udalostí

Apríl 2020
pon uto str štv pia sob ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Najbližšie podujatia

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Anketa

Ktorý tanec máte najradšej?

Facebook